miercuri, 13 februarie 2013

VIATA,"obligatie si/sau drept"

Obligatie, pentru ca nimeni nu-si poate refuza nasterea.
Toti cei care se nasc vii sunt condamnati sa traiasca in lumea aceasta respectand normele de convietuire sociala  elaborate pe baza sistemului de valori universal valabil, toate avand drept scop fundamental ocrotirea vietii persoanei, indiferent de sex, culoare, religie, varsta, apartenenta politica, greutate corporala, destept, prost, bogat, sarac, cu sau fara noroc....
Asa cum stim,sau banuim,viata are la baza procese biologice si psihice prin care  si le subordoneaza  pe cele inferioare(chimice,fizice,mecanice),dar mai presus de toate este un fenomen,o valoare sociala.
Pe Pamant,se nasc si alte fiinte vii,dar care sunt subordonate asigurarii vietii indestulatoare a omului ,pentru care tocmai Maria sa persoana, a elaborat norme legale pe baza carora si-a dat  dreptul  sa intervina in viata celorlalte vietati  si sa hotarasca dupa propriul sau  interes,evident in conformitate tot  cu legile lui.
Daca si celelalte vietati ar avea  niste norme legale , care intra in incidenta cu ale noastre,ce ne facem?
Este foarte complicat,dar nu lipsit de interes,avand in vedere reactiile(schimbarile) din ultima vreme pe care noi le denumim"incalzire globala",crize de tot felul,etc,etc,etc,probabil datorita egoismului ,acum legitim,pe baza de normel legale,care sunt facute,nu-i asa, pentru a fi incalcate.
Pericolul cel mai mare vine tot de la Domnia sa Omul,Persoana.
Motiv pentru care au fost elaborate normele de drept(cu precadere penal)menite sa ocroteasca nu numai viata in sens biologic,ci mai ales cea privata,atat din punct de vedere sociologic,ca o conditie indispensabila pentru insasi existenta societatii omenesti,cat si din punct de vedere juridic,ca un atribut ce ia forma dreptului absolut la viata si care intereseaza nu numai individul,ci si colectivitatea ca atare, demna de a forma obiectul unei solide protectii juridice.
Se ocroteste deci, dreptul fiecarui individ de a trai, de a-si conserva si prelungi viata, dar si interesul societatii, ca viata fiecarui om sa fie pastrata si respectata de ceilalti.
Deci viata este dreptul fundamental al omului , aparat prin norme juridice fata de agresiunile lui denumite infractiuni.
Asa ca,omul este nascut fara acordul sau, dupa care  intra in peisajul vietii biologice si sociale,tot fara voia sa,iar mai apoi moare impotriva dorintei  sale,cand spera sa ajunga in RAI,dar niciunul dintre noi  nu ne grabim  sa facem pasul,pentru ca:
Viata nu este un privilegiu ci o sarcina deosebit de grea si frumoasa  data omului de catre Dumnezeu.
Dumnezeu da viata omului,deci numai El are dreptul sa i-o ia,sarcina de care se achita in mod constant,asa ca nimeni nu este nemuritor.
Sa traim frumos atat cat vrea Dumnezeu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu