miercuri, 8 mai 2013

"Targul de vechituri"

Sau locul in care valorificam o particica din istoria noastra reala,netrunchiata.
Si la noi,ca probabil,in toata lumea asta ,oamenii ,incepand cu o anumita varsta,se pregatesc de plecare,iar pentru acest moment,cum spune romanul,vrea sa-si faca randuiala in ograda lui, ce i-a fost gazda si unde a agonisit lucruri,dintre care,unele nu-i mai sunt de folos, acum si nici in viitor.
Evident, ca operatia este extrem de sensibila, pentru ca fiecare dintre noi facem o anumita relatie cu lucrusoarele din gospodarie,care poarta in ele o particica din calatoria noastra in aceasta lume,iar despartirea presupune o ruptura care, inevitabil produce o anumita tragedie si implicit durere.
Pentru ca nu vrem si nu putem sa ne aruncam la groapa de gunoi acesti prieteni intimi,care stiu multe despre viata noastra si care ne-au fost de folos candva,atunci alegem sa le gasim o alta destinatie cu speranta ca cel care ii va adopta,se va bucura,iar noi ne simtim impacati si multumiti. 
N-am crezut s-ajung,sa-nteleg si sa simt acesta mica drama a celor care se pregatesc de predarea stafetei.
Inca de cand am ajuns,in orasul meu,ca multi altii,prin repartitie,am vizitat "Targul de vechituri"numit si Targul porcilor,pentru faptul ca,pe acea vreme in acelasi loc se comercializau si animale, de cateva ori pe an,dupa un grafic cu valabilitate aproape permanenta,dar piata pentru lucrusoarele de care mediesenii si nu numai,doreau sa se desparta,era si este,organizata saptamanal,in fiecare zi de joi.
Datorita profesiei si neatentiei data de anii tineretii,am tratat cu superficialitate activitatea din acest loc,care,pentru mine era doar un mic obiectiv pe care trebuia sa-l am in atentie ca loc favorabil comiterii de fapte cu caracter ilicit sau in care se puteau valorifica bunuri provenite din astfel de fapte.
Acum, il vad ca pe locul in care ne scoatem la mezat o particica din trecutul nostru, de care,cu totii,vrem,sau ar trebui sa fim mandri.
Acest loc ,in opinia mea,reprezinta cumva,alaturi de Gara,P-ta agroalimentara etc,cartea de vizita a localitatii si care ar trebui sa fie tratata cu atentia pe care o merita,de catre administratia locala condusa de catre persoane carora noi le-am dat girul increderii prin vot, sperand ca ne vor respecta modestele pretentii.
Dar de unde nu-i,nici nu poti cere.
Locul in care se desfasoara,saptamanal,in fiecare zi de joi,acest mic spectacol al orasului meu,arata jalnic,dar mai ales insalubru si reprezinta inca o dovada a ignorantei ,sora cu batjocura,venita din partea alesilor pe care , ii si vad impaunati ca  cetateni de onoare(oroare) asemeni predecesorilor lor,parca facuti de-o mama.
Mai mult decat atat,cu un cinism de neimaginat,atentie,accesul in perimetrul targului ,se taxeaza,probabil,acesta fiind taxa pe prostie,deoarece  se poate trece  linistit prin gardul care aproape ca nu mai exista,iar daca ai nevoie la toaleta,este treaba ta si nici pomi sau tufisuri nu sunt in zona.
 Dar inainte sa pleci sa nu uiti sa gusti cativa mititei sau altceva la gratar chiar daca nu ai unde sa te speli pe maini,iar despre conditiile total insalubre,nu trebuie sa-ti mai spun nimic.
Poftiti,serviti,suntem in mileniul trei si noi!!
Nu se vede?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu